Amintiri din comunism
În ultimele luni, la imprinturile Grupului Editorial Art au apărut mai multe cărți scrise de autoare și autori români care tratează subiectul perioadei comuniste prin prisma istoriilor personale.
La mai bine de trei decenii de la Revoluția din 1989, tema a fost relativ puțin exploatată în literatura pentru copii de la noi. Am citit de curând pe Facebook comentarii legate de relevanța – mai precis, de lipsa ei – a re-vizitării acestui subiect. Adică, vezi, Doamne, ar exista suficiente texte despre comunism ca să mai fie nevoie de noi cărți pe subiect. E o opinie care le aparține, fără îndoială, doar celor care nu știu cum au stat lucrurile pe piața cărții pentru copii de la noi în ultimii treizeci de ani. Mă refer la faptul că până nu demult era aproape imposibil pentru un autor român să publice o carte pentru copii la o editură de prestigiu din România indiferent de subiect, excepțiile notabile pot fi numărate pe degetele de la cele două mâini. Așa că literatura care evocă anii dictaturii ceaușiste n-ar fi avut cum să apară nici dacă ar fi avut cine s-o scrie. Ceea ce, iarăși, n-a fost cazul.
În ceea ce mă privește, cărțile de genul ăsta mi se par o recuperare absolut necesară, dacă nu chiar revelatoare, iar experiența mea de teren – adică întâlnirile cu copii de gimnaziu la care particip de câțiva ani – mi-a întărit convingerea că accesul la tot ce înseamnă istorie recentă trebuie gestionat cu foarte multă atenție și inteligență.
Citește continuarea recenziei în revista de cultură Familia.