Care-i faza cu cititul?
Aud tot mai des părinți care nu știu cum să-și convingă copiii să citească. Ar face orice pentru asta, dar puștilor nu li se pare interesant și basta. Iar celelalte tentații sînt din ce în ce mai mari și nu e timp, din păcate, pentru toate. Și, apoi, cine vrea să treacă drept tocilarul clasei, pentru că stă cu nasul într-o carte, cînd ceilalți colegi ai săi vorbesc despre un model nou de telefon? Cu cititul povestea e, așadar, din ce în ce mai complicată.
Adevărul e că nici copiii de azi și nici cei de ieri n-au căpătat în școală plăcerea lecturii. Cred că de aici vin toate necazurile. Literatura trebuie să fie cool ca să le atragă tinerilor atenția. Au fost îndopațo cu niște comentarii învățate papagalicește pentru examene, au îngurgitat niște texte care nu vorbeau în nici un fel despre ei, așa că au plecat mai departe la drum cu gîndul că lectura nu e altceva decît o materie obligatorie și nesuferită, iar cărțile niște obiecte pe care, dacă le ții în casă, adună mult praf.
Antologia Care-i faza cu cititul? (apărută la Editura Arthur, 2010, volum coordonat de Liviu Papdima, ilustrații de Irina Dobrescu) adună 26 de texte care vorbesc despre experiențele primelor cărți citite. Volumul e simpatic și prietenos, se citește pe nerăsuflate și arată bine. Poveștile au de toate: umor, melancolie, fantezie. Mă gîndeam în timp ce-l citeam că merită să te apuci de citit și doar pentru atîta lucru: să poți să povestești mai tîrziu despre prima carte care ți-a căzut în mînă.
Autorii invitați să contribuie la acest volum își curtează cititorii îndărătnici atît cu confesiuni, cît și cu proze în toate regula, care au suspans și personaje misterioase. Nu e nimic forțat aici, textele chiar vorbesc despre copiii de astăzi, și nu despre nu știu ce fapte de vitejie îndepărtate. Și cred că acesta e seceretul, să îi îmblînzești întîi pe tinerii cititori și după aceea să-i înveți istorie literară. Așa vor înțelege că literaura e ceva viu și că nu toți scriitorii sînt morți și înșirați în tablourile la care te uiți cînd te plictisești în clasă.
Care-i faza cu cititul? mai are un merit, cred că îi poate reîmprieteni cu cărțile și pe cei care au citit cîndva, dar au abandonat, din diverse motive, cursa. Altfel spus, pe părinții copiilor care nu vor să se apuce de citit. De aceea, antologia aceasta n-ar fi ar fi rău s-o citească împreună.