De ce să-ți faci un TBR?
Poate că nu este la fel de înfricoșător precum dușmanul nostru de moarte – mă refer, firește, la maleficul reading slump – însă cuvântul TBR (to-be-read) provoacă mereu reacții neașteptate în rândul cititorilor.
Într-adevăr, ne plac listele. Foarte, foarte mult. Ne facem cel puțin două când mergem la târguri de carte și râdem de fiecare dată când ajungem să ne umplem rafturile cu alte cărți decât cele avute în plan, însă suntem, până la urmă, spontani, imprevizibili și meticuloși când vine vorba de următoarea lectură. Totuși, ne speriem de acest TBR care încearcă de fapt să ne ajute, fără să ne diminueze entuziasmul sau să pună în aplicare niște reguli rigide. Până la urmă, hai să nu uităm că noi controlăm TBR-ul, nu invers.
Dacă încă ai impresia că o listă (kilometrică, de altfel) îți poate distruge rutina, vrem să îți împărtășim 4 motive pentru care TBR-ul poate fi un plan ingenios și un aliat devotat al cititorilor.
- Nu o să irosești mult timp între cărți. Minciuna are picioare scurte, așa că nu are rost să ne prefacem că nu
pierdempetrecem câteva ore bune alegându-ne următoarea carte. Începem mai multe, le aranjăm în bibliotecă, recitim anumite pasaje din cărțile preferate și TIC-TAC, TIC-TAC, amânăm inevitabilul. Un TBR îți restrânge opțiunile – sfatul nostru e să optezi pentru un TBR lunar – iar pentru a păstra suspansul la cote ridicate, scrie titlurile selectate pe bilețele și lasă zeii literari să decidă în locul tău! Te poți răzbuna pe ei mai târziu.
- O să citești mai mult. Un TBR te face o persoană mai organizată; dacă vrei să bifezi toate titlurile alese pentru o anumită lună sau arzi de nerăbdare să ajungi mai repede la unul anume, TBR-ul te încurajează să ai un program de citit bine pus la punct, astfel încât să-l micșorezi constant. Sau, mai bine spus, să încerci să-l micșorezi constant, deoarece mereu vor apărea noi romane care-ți vor atrage atenția.
- Îți vei aminti de cărțile pe care le amâni la nesfârșit. Ai pățit vreodată să aștepți cu sufletul la gură publicarea unui anumit roman, să-l cumperi și apoi... să uiți pur și simplu de el? Îl ștergi ocazional de praf, tot repeți că o să-l citești luna, săptămâna viitoare, poate chiar îl pui pe noptieră ca să amuțești acea vocea interioară ce te ceartă cu îndârjire, însă romanul rămâne necitit și abandonat, iar între timp apare și un sequel, e adaptat și intri puțin în panică. TBR-ul te ajută să eviți astfel de situații și să nu mai pui doar noutățile pe primul loc. Până la urmă, orice carte a fost o noutate la un moment dat, nu-i așa?
- Vei ieși din zona ta de confort. Firește, poți să trișezi și să alegi cărți doar dintr-un anumit gen literar (nu te judecăm, doar știm cum „funcționeză” mintea unui cititor), însă alegem să avem încredere în tine și să-ți oferim un sfat prietenesc: diversitatea literară e fascinantă și, fără să exagerăm, uluitoare prin posibilitățile aproape nelimitate pe care ni le oferă. „Cochetează” cu un roman de non-ficțiune, descoperă o serie magică pentru copii sau acordă-le o șansă autorilor clasici de care fugi fără vreun motiv anume.
Pe scurt, TBR-ul ar putea să-ți devină unul dintre cei mai buni prieteni, însă doar tu îl poți transforma într-un aliat de nădejde. Încearcă să ajungi la un compromis: s-ar putea să te surprindă rezultatul final.