Fata cu palton albastru sau simbolul unei tragedii
Hanneke era o fată de 17 ani îndrăgostită. Care acum suferă din dragoste. Și aici se termină normalitatea, căci iubitul ei, Sebastian, este ucis pe front în luptele din Al Doilea Război Mondial.
De altfel, dragostea nu este singurul lucru pe care i l-a răpit războiul, întreaga sa viață fiind transformată și contorsionată de noua realitate din jur precum cadrul metalic al unei biciclete lovite de un tanc. Acum Hanneke se străduiește să supraviețuiască de la o zi la alta, protejându-și și ajutându-și părinții prin schimbul de mărfuri pe piața neagră din Amsterdam. Și este un contrabandist chiar priceput, cu sufletul împietrit la orice emoție și cu gândul doar la comisioanele pe care trebuie să le ducă la bun sfârșit, copleșită de vina pe care o simte pentru faptul că este în viață în timp ce iubitul ei nu se va mai întoarce niciodată de pe front.
Însă tocmai un astfel de comision o face să intre într-o poveste foarte încurcată, cu iz detectivistic și un fundal extrem de tragic. O clientă o roagă să o găsească pe fata cu palton albastru, și ceea ce părea o sarcină relativ ușoară acceptată pentru ceva bani în plus, este de fapt intrarea într-o lume paralelă. Un grup de tineri olandezi se sustrag rigorilor impuse de ocupația germană și, cu tot elanul și năzuințele tinereții, căci criza lumii din jur i-a surprins în plină adolescență, încearcă să facă ceea ce este corect și să salveze cât mai mulți cetățeni evrei, pe colegii și pe vecinii lor, care acum sunt încolonați și duși la moarte. Ei sunt Rezistența.
Nimic nu ilustrează mai bine această conviețuire extrem de apropiată dintre olandezi și evrei, care s-a întrerupt brutal, decât enigma a două foarte bune prietene. Una dintre ele fuge ca să scape de moarte, iar cealaltă pur și simplu părăsește Amsterdamul pentru a se pune la adăpost de război. Dar ceva nu se leagă și identitățile lor nu pare a fi ceea ce ar trebui să fie. Și, deși Hanneke încearcă să o găsească doar pe una dintre ele - fata cu palton albastru - cealaltă prietenă tot apare pe parcursul căutărilor.
Faptul că protagoniștii romanului sunt adolescenți marchează cum nu se poate mai bine felul în care toată naivitatea și toate iluziile oamenilor sunt distruse de războiul din jur, căci războiul nu ține cont de ei, marea istorie nu ia în calcul istoria personală a nimănui și vieți sunt curmate sau retrasate prin decizii care nu privesc indivizi, ci armate. Istoria crâncenă a celui de-Al Doilea Război Mondial ne este spusă de data aceasta prin povești: povești de prieteni, povești detectivistice, povești de dragoste împărtășită și de dragoste ascunsă, toate acestea țes romanul.
Acțiunea cărții se desfășoară pe fundalul sumbru al unui Amsterdam sub ocupație, precum tușele groase ale unui tablou de Rembrandt, în care te adâncești și te adâncești încercând să descoperi adevărul, dar umbrele îți joacă în fața ochilor și te păcălesc, te amețesc, până nu mai știi cine îți este prieten și cine îți este dușman.
Un text de Andreea Chebac
Fata cu palton albastru, Monica Hesse
Traducere din limba engleză de Virgil Stanciu
Youngart, 2018