La șuetă cu Neal Shusterman, prima Seceră
Dacă încă nu ați citit primele două volume din Arcul Secerii, Neal Shusterman vă poate convinge în mai puțin de zece minute să vă schimbați complet TBR-ul. Nu, chiar nu glumim! Carismaticul autor a încheiat cea de-a 3-a treia ediție #FestivalYA cu un eveniment incredibil de dinamic, spunându-le încă de la bun început cititorilor că își dorește să poarte o conversație cu ei, nu doar să le răspundă la întrebări. În plus, s-a râs din belșug și, sincer acum, oare ce-și poate dori mai mult un fan decât să-și facă autorul preferat să zâmbească larg, cu gura până la urechi?
5 sfaturi pentru autorii aspiranți
- Dacă vrei să fii un autor, trebuie să scrii. Da, poate că este un sfat evident, însă, așa cum a subliniat însuși Neal Shusterman, sunt mulți cei care vor să fie autori, însă nu termină niciodată un manuscris sau nu lucrează constant la acesta. Pe scurt, sunt îndrăgostiți de ideea de a fi un autor, iar când lucrurile devin dificile, susțin că au writer's block (#plottwist: în viziunea autorului, nu există așa ceva). Trebuie să fii dispus să treci peste acele momente când simți că nu mai știi încotro se îndreaptă povestea sau nu mai înțelegi ce fac anumite personaje, nu să găsești scuze astfel încât să eviți gestionarea problemelor. Rezolvă-le, scrie constant, editează și finalizează manuscrisul. Atunci ești un autor.
- Rescrie. Să nu te aștepți ca prima variantă să fie cea mai bună sau cea finală. Rescrie iar și iar, citește cu voce tare și (re)construiește cartea capitol cu capitol. Trimite manuscrisul unor prieteni și autori, citește-le cu atenție comentariile și sfaturile, apoi mai revizuiește încă o dată povestea. Dacă vi se pare înfricoșător, obositor și/sau repetitiv, fiecare roman scris de Neal Shusterman trece prin vreo 5-6 drafturi înainte să ajungă la ceea ce el numește... draftul #1. Nu intrați în panică! Nimeni n-a spus că scrisul e o îndeletnicire ușoară.
- Dacă vrei să fii un autor, trebuie să citești. Ieși din zona ta de confort, citește cărți din toate genurile literare, opere pe care nu le-ai alege niciodată în mod obișnuit, atât pentru a învăța și descoperi mai multe stiluri, cât și pentru a aprecia diversitatea incontestabilă a literaturii.
- Persistă! Nu renunța dacă primul tău roman nu o să fie niciodată publicat. Acel refuz te va îndemna să-l scrii pe următorul și tot așa. La prima vedere, vestea nu pare deloc una încurajatoare, dar așa devii un autor mai bun și îți depășești limitele, îmbunătățindu-ți încontinuu scrisul.
- „Profită” de toate oportunitățile care-ți ies în cale. Nu știi niciodată când o oportunitate va deschide ușa potrivită pentru tine, dar dacă-ți pui singur limite, dacă insisți că vrei să scrii numai un anumit tip de poveste sau să abordezi numai un anumit gen literar, atunci vei pierde nenumărate ocazii care te pot ajuta să-ți îndeplinești visul.
Știați că...
→ autorul a vrut încă de la bun început ca romanul Tunetul să se termine cu un cliffhanger satisfăcător? La una dintre lansările sale de carte, Neal a fost răsplătit cu numeroase priviri „amenințătoare” din partea fanilor aflați la coadă la autografe.
→ un aspect important în arta povestirii este „pauza”, mai exact „așteptarea”? Timpul scurs între apariția volumelor crește semnificativ entuziasmul (și nerăbdarea) cititorilor.
→ a scris seria Arcul Secerii ca un răspuns la „avalanșa” de serii YA distopice (Jocurile foamei, Divergent, Al 5-lea val) apărute într-o perioadă scurtă de timp? Autorul a vrut să ne arate ce se întâmplă într-o lume perfectă, fără război, când inteligența artificială reprezintă tot ce ne putem dori în loc să simbolizeze exact lucrul de care ne temem cel mai mult, așa cum se întâmplă în majoritatea distopiilor. Până la urmă, chiar și atunci când obții tot ce-ți dorești, vor exista consecințe.
→ noțiunea de Seceră a prins contur după ce a analizat în profunzime diverse scenarii și a hotărât să elimine soluțiile facile de rezolvare a suprapopulației? Astfel, au apărut Secerile, the Jedi of Death, niște personaje nobile și de încredere, ușor de recunoscut după veșmintele lor distinctive, pe care toată lumea le respectă pentru că sunt onorabile, the best of the best.
→ personajul lui preferat este Tunetul?
→ autorul crede că ființele umane vor ajunge nemuritoare? Deși se îndoiește că evoluția lumii va duce la apariția Secerilor, e conștient că va trebui să găsim un mod de a rezolva consecințele propriei nemuriri.
→ primele două romane al autorului nu au fost niciodată publicate? Primul a fost groaznic (cuvintele lui, nu ale noastre), însă din al doilea a furat ideea principală și a scris o altă carte intitulată de The Eyes of Kid Midas.
Citește mai multe pe #artstagram. Revista online pentru cititori haihui.