Lucy Adlington | „Talentul de a coase îți poate salva literalmente viața”
Bună! Numele meu este Lucy Adlington și sunt autoarea romanului Panglica roșie. De peste douăzeci de ani cercetez și prezint istoria costumelor, prin urmare sunt fascinată de poveștile dezvăluite de haine. Iar prin astfel de relatări ne putem referi la oamenii care le poartă sau chiar la cei care le creează. Acum câțiva ani, am găsit câteva informații despre o croitorie, mai exact despre un salon de modă din Auschwitz. Un contrast grotesc. Apoi, pe baza a ceea ce știam, am scris o poveste. O poveste despre supraviețuire.
Deoarece cartea a fost publicată în mai multe limbi, am avut privilegiul de a descoperi câteva lucruri în plus despre viețile adevăratelor croitorese de la Auschwitz. Într-adevăr, personajele mele, Rose, Ella, Marta și Carla, sunt fictive. Dar ororile pe care le-au îndurat nu sunt.
Deși întâmplările din carte pot fi specifice unui anumit timp și loc din istorie, sunt totodată și universale. Cred că sunt foarte relevante în prezent. Există pericolul subordonării sociale, care duce la apariția unor diviziuni între noi și ei, precum și ura și violența care provin dintr-o astfel de mentalitate. Există și puterea de a deprinde un talent simplu, adesea trecut cu vederea, și anume talentul de a coase. Care, în cazul romanului de față, îți poate salva literalmente viața. Apoi mai există puterea prieteniei și a loialității, chiar și în cele mai primejdioase circumstanțe. Și mai presus de toate, acest roman este o poveste despre speranță, simbolizată printr-o panglică roșie. Așa că vă mulțumesc că m-ați ajutat să o împărtășesc unui public mai larg!