Marea regresie: uzura democraţiei şi ascensiunea populiştilor

26 februarie 2018

Tradus în românește la editura Art, volumul colectiv "Marea Regresie: de ce trăim un moment istoric", apărut anul trecut în Germania, reunește eseurile a 16 autori despre actuala situație politică internațională, cu accent pe ascensiunea populismului în societăți considerate exemplare pentru funcționarea democrației.

Volumul se vrea o carte de rețete pentru înțelegerea lumii de azi. Unele texte chiar reușesc să explice admirabil, din perspectivă antropologică și filozofică, de ce ne e frică de viitor, de ce ne temem de migrație și de ce, în concluzie, tindem să preferăm partide cu un discurs iliberal și naționalist.

Toți cei 16 autori critică neoliberalismul și "inabilitatea politicienilor" de a controla efectele globalizării.

Afinitățile ideologice ale semnatarilor merg de la stânga liberală la cinismul radical al "vedetei" Slavoj Žižek, filozof extrem de apreciat în cercurile marxiste din SUA.

Ca o paranteză, textul său e mai curând un artificiu capitalist de promovare editorială, fiindcă pare scris în grabă, iar citatele din Marx, Lenin și Mao nu mai au putere de argument în contextul de azi, ci sunt mărci exotice ale autorului.

În interpretarea lui Žižek, furia populiștilor (indiferent de culoare) ar fi determinată de "revenirea în forță a luptei de clasă pe scena lumii". El consideră că o stângă responsabilă ar trebui să-și asume această luptă fără falsă pudoare.

Marea Regresie nu este o carte de citit cap-coadă dintr-o bucată, ci o lectură utilă și un bun pretext pentru a dialoga deschis despre fricile noastre de fiecare zi.

 

Citește în continuare în PressOne.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART