O adevărată călătorie în stepele rusești
Când deschizi cartea asta începi o adevărată călătorie în stepele rusești - unde viața e dură și frumoasă, dreaptă într-un mod care nu poate fi negociat, unde timpul și natura au curgerea lor firească de secole - și printre legendele slave, toate populate de spiritele locului: bannik, protectorul băii comunale, bolotnic, locuitorul mlaștinii, domovoi, spiritul casei, dvornik, păzitorul curții - și mulți alții.
Aproape de sălbăticie își duc viața oamenii, într-un sat uitat de lume, unde trăiește și familia boierului Piotr formată din copiii cei mulți a căror mamă s-a prăpădit atunci când i-a dat naștere ultimului lor copil, mezina Vasilisa.
Iar Vasilisa, un fel de Prâslea la feminin, este și eroina romanului Ursul și privighetoarea de Katherine Arden. O copilă care trăiește ca o sălbăticiune în natură, care a crescut cu poveștile despre duhuri ale pădurii spuse de doica ei, care nu cunoaște teama în mijlocul familiei sale numeroase și iubitoare strânsă în jurul sobei din bucătărie care se înalță ocrotitoare deasupra lor. Iar când toate făpturile din basme și povești încep să i se arate, asta nu o tulbură, i se pare firesc ca legendele să fie adevărate.
Având atmosfera unui basm slav cu acțiunea plasată în Rusia medievală, în poveste trebuia să apară și personajul mamei vitrege: o femeie de oraș pe care Piotr o alege ca să îl ajute cu creșterea copiilor. Iar noua mamă se dovedește a vedea de asemenea spiritele și duhurile care mișună prin preajmă, însă în loc să le accepte și să le ocrotească așa cum face Vasilisa, ea vrea să le stârpească, să scape de ele ca de niște vietăți malefice.
Și astfel apare dezechilibrul în natură, iar răul din adâncurile pădurii este descătușat, nenorociri se abat asupra oamenilor și animalelor și asupra întregii comunități care nu înțelege ce se întâmplă. Vasilisa, mezina care, ca orice mezin din basme, se dovedește a fi specială, este singura care îi poate salva. Dar va putea face asta o copilă aflată singură împotriva tuturor?
Ursul și privighetoarea este o poveste atât despre maturizare, despre probe și rituri de trecere, cât și o viziune feministă asupra basmelor, unde personajul central nu este un tânăr fecior ci o tânără și neînfricată fată, iar scopul ei în viață se dovedește a fi mai mult decât un soț și gospodăria.
La fel ca atunci când ascultai basme în copilărie, cartea asta te face să te apropii emoțional de personajele sale. Să îi ții pumnii Vasilisei sperând că va reușii să îi salveze pe cei dragi, să o urăști pe mama sa vitregă pentru cât de îngustă e la minte și să prinzi drag de toate creaturile micuțe care își ițesc capul, coada sau cornițele de-a lungul paginilor.
Un text de Andreea Chebac
Fotografie de Ema Cojocaru
Ursul și privighetoarea, Katherine Arden
- Traducere din limba engleză de Cătălina Stanislav
- Vârsta recomandată: 12 ani+