O istorie culturala a toaletelor | Roger-Henri Guerrand

05 aprilie 2016

„Suge-ti degetele, canalie,

Si nu le sterge de zidul asta.”

(inscripție - sec. XVII)

 
Roger-Henri Guerrand (1923-2006) este un istoric francez nonconformist, pasionat de moravuri și mentalități, al cărui principal domeniu de cercetare este cotidianul, cu tot ce cuprinde acesta mai mărunt sau mai lipsit de însemnătate în ochii iubitorilor de mari evenimente istorice. Pe lângă O istorie culturala a toaletelor (publicată inițial în 1985), Guerrand a vorbit și despre Moravurile citadine (1992), Confidentul doamnelor (1997),  Europa oalelor de noapte (2007), lucrări ce îmbină perfect ampla documentare a autorului cu un stil ludic, mult mai fascinant pentru cititorul neavizat decât răceala unui text academic.

Titlul O istorie culturala a toaletelor este mult mai general decat textul propriu-zis,  iar cercetarea se limiteaza strict la societatea franceza și la „marile sacrificii” practicate de aceasta pe drumul igienei, un drum construit treptat, dar cu reale satisfacții pe marile culmi ale progresului.

Parisul, capitala a lumii si catalizator al tendințelor culturale, a stat tot Evul Mediu sub domnia lui „păzea la apă!”, un avertisment plin de noblețe, dar și de alte substanțe care aveau darul de a-l umple de respect pe trecător. Acest respect era evident lipsit de orice pudoare, căci dincolo de atenționare existau și alte metode de a-l căpăta, cea mai cunoscută fiind aceea a calcatului în el, șansele de realizare erau destul de mari atâta timp cât majoritatea oamenilor credeau în ideea „totul în stradă”, mergând de la urină și excremente până la lături și zoaie.

Citește în continuare aici.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART