Raga – J.M.G. Le Clézio
O împletire stranie între roman, jurnal și eseu, cartea laureatului Nobel J.M.G. Le Clézio, continentul invizibil (titlu original, Raga. Approche du continent invisible), este o incursiune în stil documentaristic-enciclopedic în misterioasa și îndepărtata lume a Polinesiei, mai exact în Melanesia, pe teritoriul unor insule de importanță culturală și turistică majoră; Raga este prima dintre ele, aparținând tânărului stat independent, Vanuatu.
De-a lungul întregii sale istorii, Oceania (continentul invizbil la care autorul se referă) a fost mereu cosiderată o zonă de trecere spre alte teritorii, nu un teritoriu aparte, de parcă nenumăratele sale insule ar fi contribuit la fragmentarea ideii însăși, a definiției acestui teritoriu. Băștinașii au dus un continuu război cu descoperitorii insulelor, de la Quiros la James Cook, fără să înțeleagă prea bine intențiile acestor navigatori, ale căror nave semănau deja panica, după primele incursiuni, în rândurile membrilor satelor aflate mai aproape de plajă, abia ce apăreau la orizont.
Sub pretextul unor descoperiri și aventuri extraordinare, navigatorii europeni prădau satele ce li se iveau în cale, iar la prima ripostă din partea locuitorilor, le ardeau fără scrupule. Apoi, europenii au început comerțul cu sclavi. Bărbații cei mai puternici erau atrași în curse de dinainte pregătite, femeile cele mai tinere, asemenea. O parte erau vânduți în Europa, cealaltă era maltratată în propriul lor teritoriu, în plantațiile ce, acum, în anii recenți, zac de mult abandonate.
Ca orice teritoriu ”de sălbatici” călugării cu misiunea de a răspândi creștinismul nu lipsesc, doar că efectul asupra polinezilor este minim, tradițiile lor meţinându-se, mai ales în locurile izolate (incursiunile navelor europene îi fac pe locuitori să se retragă tot mai adânc în inima insulelor, în părțile lor mai abrupte, acolo unde se simt în siguranță).
Citește în continuare aici.