Sabaa Tahir - un interviu despre seria-fenomen Elias și spioana cărturarilor
Primul lucru pe care-l observ atunci când intru în librăria Best of Books din Edmond, Oklahoma e abundența de romane ce abia așteaptă să fie citite. Clopoțelul de la intrare sună atunci când deschid ușa și femeia de la recepție îmi zâmbește cu niște buze roșii.
Mă îndrumă către o măsuță unde urmează s-o întâlnesc pe Sabaa Tahir, autoarea bestsellerului New York Times Elias si spioana Cărturarilor.
Atunci când clopoțelul sună din nou, aud vocea plină de energie a Sabei salutându-i pe proprietarii librăriei și indicând materialele promoționale cu Harry Potter de la intrare.
Mi se domolesc emoțiile atunci când văd că vine spre camera unde stăteam, zâmbește și se prezintă. Părul ei lung și brunet cade pe tricoul cu Bring Me the Horizon și strălucește aproape la fel de tare ca brățările și colierele pe care le face să zdrăngăne atunci când îmi strânge mâna. Își dă jos geaca de piele maro și se așează pe partea opusă măsuței rotunde. Observ inelele de argint ce-I decoreazăă aproape fiecare deget și-mi amintesc de Laia din Elias și spioana Cărturarilor. Și personajul din carte poartă o brățară de argint pe care i-a dăruit-o mama ei. Imediat îmi doresc să aflu mai multe despre ea și cartea incredibilă pe care a scris-o.
Sims: E prima ta vizită în Oklahoma?
Tahir: Da, este. Am prins pe drum o furtună și am apucat să văd doar hotelul, însă toată lumea a fost super drăguță și până acum m-am simțit foarte bine.
Sims: Care a fost inspirația pentru seria Elias și spioana Cărturarilor?
Tahir: Deci, au fost două lucruri: unu, am crescut într-un oraș mic și niciodată n-am simțit că mă integrez. Doi, am lucrat ca editor pentru Washington Post și tot citeam despre lucrurile astea oribile care se petrec în lume. A fost un fel de răspuns pentru toate relele despre care citisem.
Sims: Cine te-a inspirat să-i creezi pe Laia și Elias?
Tahir: Nu a fost cineva anume care să mă inspire. Personajele s-au dezvoltat din lumea din care au apărut. Poate c-aș putea spune că Laia e un pic ca mine atunci când aveam 17 ani, dar mult mai hotărâtă și mai drăguță, iar Elias e ce mi-aș dori să fiu dacă aș fi un mare luptător.
Sims: De ce te-ai decis să scrii Elias și spioana Cărturarilor din două perspective diferite?
Tahir: Ca jurnalist înveți valoarea perspectivelor multiple legat de o știre. Dacă, de exemplu ar apărea aici cineva care să-și sfâșie hainele de pe el și să înceapă să jefuiască magazinul, atunci când ar veni poliția să vorbească cu noi, am avea, în general, de povestit același lucru, dar fiecare dintre noi din perspectiva ei. Toate perspectivele noastre diferă, deci era foarte important pentru mine să am mai mult decât o singură privire asupra acestei lumi, ce poate părea îngrozitoare și apăsătoare unei persoane și Acasă – pentru alta.
Sims: Cum ai ajuns să creezi contextul poveștii? Am văzut cele două hărți din carte, sunt foarte detaliate.
Tahir: Nu am făcut eu hărțile. Au fost create de un domn foarte drăguț numit Jonathan Roberts. E absolut minunat! Contextul e bazat un pic pe Roma antică dar și pe mie de alte lucruri. La un moment dat nu aveam prea multă inspirație și căutam lucruri de făcut ca să nu scriu. Și m-am apucat să creez harta asta. Am găsit un site dedicat cartografilor să aflu cum pot face o hartă fantasy.
Inițial am avut o schiță, dar nu seamănă deloc cu cea pe care o am acum. Hărțile sunt incredibile. Tipul care le-a făcut lucrează și la hărțile pentru cei de la Urzeala Tronurilor, așa că e un cartograf oficial.
Sims: La ce ne putem aștepta de la Elias și spioana Cărturarilor?
Tahir: Te poți aștepta să vezi cele două personaje principale într-o luptă pentru a-l salva pe Darin, fratele Laiei. Te poți aștepta să auzi o a treia voce. Personajul Helene primește propria perspectivă.
Sims: Care e experiența ta preferată de până acum în calitate de autor young fiction?
Tahir: Probabil să întâlnesc oamenii. Iubesc să întâlnesc tot felul de cititori și să aud ce-a însemnat cartea pentru ei. Iubesc să întâlnesc oameni care zic “asta mă face să-mi doresc să scriu” sau “asta mă face să-mi doresc să citesc”.
Am primit mesaje de la oameni care mi-au scris “cartea asta m-a ajutat să trec mai ușor printr-un moment greu din viață” pentru că asta înseamnă, de fapt, cărțile pentru mine. Au fost inspirație și m-au ajutat să trec prin lucruri. Și să mă gândesc că am scris ceva ce le permite oamenilor să simtă ușurarea asta, e un dar.
Sims: Ce sfat le-ai da tinerilor scriitori?
Tahir: Le-aș zice trei lucruri. Unu: citește mult. Doi: nu renunța niciodată. Trei: nu-ți găsi scuze. Dacă-ți dai seama că nu te-ai apucat de scris și știi că ar trebui, gândește-te de ce se întâmplă asta și întreabă-te cât de tare-ți dorești asta și cât de mult iubești scrisul.
Sabaa Tahir zâmbește și ne dăm mâna ca mai apoi să plece în căutarea unei cafele, înainte de eveniment.
Așteptând, văd o mulțime de oameni, tineri și bătrâni, femei și bărbați ce așteaptă să discute romanele ei. Jennifer Lynn Barnes o prezintă pe Sabaa și se lasă liniștea peste sală.
Un interviu scris de Brianna Michelle pe care îl puteți citi în engleză aici.