Sistemul periodic, cartea care face din chimie un subiect captivant

13 octombrie 2020

Nu mi-aș fi imaginat niciodată că cineva ar putea să scrie atât de bine și de captivant despre elementele din tabelul lui Mendeleev. Iată că se poate, iar în acest articol povestesc despre o carte extraordinară, considerată una dintre cele mai bune cărți de știință scrise vreodată.

 

Declarată de The Royal Institution of Great Britain drept cea mai bună carte de știință scrisă vreodată, Sistemul periodic este o carte captivantă prin care Primo Levi face din chimie o metaforă a vieții sale.

Cartea poate fi citită în 3 moduri diferite:

  • povestea fascinantă a vieții lui Primo Levi, un evreu în timpul regimului fascist din Italia
  • povestea seducătoare a elementelor chimice din sistemul periodic, descrise într-un stil poetic de autor, care este la bază chimist
  • o frumoasă și profundă meditație despre viață, atât din punct de vedere umanist cât și al științelor

Cartea îmbină într-un stil încântător și elegant autobiografia și memoriile cu meditația științifică și filozofia umanistă, reușind să exceleze în fiecare dintre aceste genuri. Romanul este structurat în jurul elementelor din tabelul periodic al lui Mendeleev, reunind douăzeci și una de proze scurte ce poartă numele câte unui element chimic: azot, carbon, hidrogen, aur, arsenic etc.. În aceste povești, care pornesc de la câte un element chimic, și pe care autorul le leagă de o întâmplare din viața sa, vedem o superbă confruntare a spiritului și conștiinței cu materia.

Cartea este o pledoarie pentru frumusețea elementară a materiei și rigurozitatea științei, asezonată cu filozofie și meditații profunde și inteligente despre oameni, rasă, politică și viață în general.

 

Citește continuarea articolului pe blogul Cărți, cafea și tutun.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART