Trei romane savuroase nascute dintr-o modernitate plina de personalitate
Din Cehia se ridica vocea lui Bohumil Hrabal, poate unul dintre cei mai importanti scriitori cehi ai secolului al XX-lea. Ducand o viata tumultoasa, plina de incercari si de necazuri, Hrabal reuseste sa scrie mult si, dupa cum spune el, avand o viata destul de lipsita de confortul unui camin stabil, are prilejul de a cunoaste oameni dintre cei mai interesanti care ii ofera acces la toata excentricitatea si nebunia de care are nevoie pentru a crea personaje dintre cele mai speciale, menite sa-si cucereasca instantaneu cititorii.
Din operele celor doi autori mentionati mai sus, dar si din cele ale contemporanilor lor, firi la fel de revoltate si de active, ne putem da seama ca unul dintre cele mai intense efecte pe care razboiul l-a avut asupra oamenilor este acela de a-i fi facut sa traiasca din plin, in ciuda sau tocmai datorita sporirii constiintei dramei. Celor doi scriitori mentionati in cadrul acestui articol le-au fost dedicate serii de autor la Editura Art, cititorii putand deja sa citeasca mai multe volume semnate de ei.
Bohumil Hrabal, L-am servit pe regele Angliei
Poate cel mai cunoscut scriitor ceh al secolului al XX-lea, Bohumil Hrabal se remarca prin tonul tragicomic al naratiunilor sale, prin umorul cu care personajele sale reusesc sa se ridice deasupra problemelor si sa descopere drumul catre sine.
L-am servit pe regele Angliei, volum recent aparut la Editura Art, spune povestea dramatica, relatata cu foarte mult umor, a unui chelner care a ajuns sa-l serveasca pe regele Abisiniei. Povestea acestuia incepe dintr-un oras de provincie, unde el incepe sa invete meserie intr-un mic han. Cu timpul, insa, naratorul ajunge la Praga, in hoteluri din ce in ce mai mari si mai luxoase, unde are sansa de a invata de la un sef de sala care-l servise pe regele Angliei cele mai importante secrete ale meseriei, dintre care se detaseaza ideea de a-ti cunoaste atat de bine clientii, incat sa le poti citi intentiile pornind de la limbajul nonverbal.
Razboiul vine, insa, pentru a le schimba tuturor vietile si pentru a-i face sa-si modifice perspectiva asupra lucrurilor cu adevarat importante. Alaturi de narator, si cititorul este invitat la introspectie si la reconsiderarea pozitiei sale fata de existenta cotidiana.
O invitatie la descoperirea de sine si la bucuria de a trai, indiferent de costurile pe care existenta insista sa le platesti. O carte sensibila, desi de un umor teribil. O lectie de autocunoastere pe care nu trebuie sa o ratati.