Vineri 13 sau #luckydatenight cu Nicola Yonn
O romantică incurabilă și o autoare veșnic zâmbitoare, Nicola Yoon și-a fermecat fanii din România pe 13 mai, la YA Festival Cărturești, cu secrete „din culise”, întâmplări amuzante, recomandări literare și sfaturi pentru autorii aflați la început de drum.
În spatele unui surâs se pot ascunde multe amintiri dezolante, însă Nicola, fiind o povestitoare desăvârșită, a știut cum să abordeze fiecare subiect în parte cu entuziasm, tact, atenție și răbdare, conturând o imagine diferită asupra unor teme prea puțin întâlnite în literatura Young Adult. Cu toate că autoarea își dorește să avem o singură lume, una fără granițe, e conștientă că un asemenea vis pare puțin probabil, cel puțin în prezent, când războaiele și discriminările duc la apariția constantă a unor conflicte noi, ce vor afecta și viitoarele generații. Din fericire, flacăra speranței nu întârzie să apară, așa cum am descoperit și în toate romanele ei publicate până acum – Nicola este o fire optimistă și o îndrăgim cu atât mai mult pentru mesajele pe care le strecoară subtil în operele ei, chiar și atunci când „simțim” că urmează un final trist sau o scenă dureros de emoționantă.
Scrisul este misterios, însă nici pe departe ușor
După ce cititorii au prins un pic de curaj și întrebările au început să se înmulțească, majoritatea axându-se pe cariera ei literară, a existat un moment când Nicola ne-a pus pe toți pe gânduri. Nici până în acest moment nu știu dacă ne-a dat un sfat, dacă a vrut să ne îndrume într-o anumită direcție sau să ne ofere o viziune poetică a realității, însă, orice ar fi răspunsul corect, cuvintele ei ne-au rămas întipărite în memorie: Dacă ai ceva de spus, spune-o. Apoi, după o scurtă pauză, a adăugat: Lumea are nevoie de vocile voastre.
Sfaturi pentru scriitorii aspiranți de la Nicola Yoon
- Să citești foarte mult, din toate genurile literare, astfel încât să înțelegi cât mai bine cum este structurată o carte.
- Primul draft nu o să fie niciodată perfect, însă e important să-l editezi din nou și din nou și să continui să lucrezi constant la manuscris. Talentul e important, însă munca și devotamentul sunt hotărâtoare.
- Personajele au nevoie de timp pentru a prinde contur. Nu le cunoști niciodată după primul draft, când abia începi să-ți spui povestea. Abia la al 3-lea sau la al 4-lea afli cine sunt, le auzi vocile în minte și devin persoane reale. Într-un fel, scrierea unui roman e precum construirea unei case.
- Găsește o comunitate puternică de cititori și autori la care poți apela atunci când vrei să plângi sau să-ți verși nervii la telefon (și nu numai). Ai nevoie de un grup critic bun.
O privire în spatele cortinei – Curiozități & Secrete
- Nicola Yoon și-a detestat fostul job și citește cel puțin două cărți pe săptămână.
- Când cineva o deranjează, trebuie să găsească răspunsul prin scris.
- Romanul la care a lucrat cu cel mai mare drag a fost Și soarele e o stea, mai ales pentru că foarte multe conversații pe care le-a purtat cu soțul ei i-au servit despre sursă de inspirație pentru discuțiile filosofice din carte.
- I-ar plăcea să fie o vedetă rock cu țeastă rasă și chitară sau să fie un food critic travel writer (traducere: să fie plătită să călătorească și să mănânce).
- All My Rage, de Sabaa Tahir, autoarea seriei Elias și spioana Cărturarilor, se numără printre cele mai bune romane pe care le-a citit în ultimii cinci ani. Ne-a mai recomandat încă trei titluri de pus pe TBR: Roșu, alb și sânge albastru, de Casey McQuiston, Book of the Night, de Holly Black, și The School for Good Mothers, de Jessamine Chan.
- Singurul roman pentru care ar scrie un sequel ar fi Și soarele e o stea.
- Instructions for dancing/Cum să dansezi în pereche s-a numit inițial The Book of Love.
- Cel mai mult și-ar dori să semene cu X. din Cum să dansezi în pereche, pentru că e spontan, îi place să trăiască fiecare clipă din plin, apreciază toate lucrurile din jurul lui și... e foarte, foarte drăguț. În plus, deși scriitoarea din ea ar vrea să aibă darul lui Evie Thomas, ar fi prea îndurerată să vadă cum toate relațiile din jurul ei se sfârșesc.
- The Princess Bride (1987) – bazat pe romanul Mireasa prințului, care a apărut la Editura Arthur, în colecția Excalibur – e filmul ei preferat.
Trei gânduri finale
- Cărțile ne ajută să fim empatici.
- E important să fim buni, nu știm cum îi putem influența pe alții.
- Poți să fii scriitor fără să publici o carte.
Citește mai multe pe #artstagram. Revista online pentru cititori haihui.