Ziua Internațională a Cărții – 10 semne că ești dependent de cărți
Legendele spun că dependențele trebuie să fie oprite sau vindecate din timp. Nu ai voie să le ignori sau să le permiți să dețină controlul. Nu ai voie să te bucuri de ce îți oferă sau să le împărtășești celor din jur, să îi convingi că tu ai dreptate, iar ei greșesc. Refuzi tratamentul și accepți semnalele de alarmă, indiciile care îți confirmă dependența și „statutul” pe axa vindecării, însă știi adevărul: niciodată nu vei putea, niciodată nu vei dori să te oprești... din citit. Sau cumpărat cărți.
Neinițiații ne numesc bookaholici. După numeroase dezbateri și războaie literare, am acceptat termenul și l-am transformat într-un avantaj și o identitate. Este greșit să ne ascundem în spatele minciunilor și să îmblânzim adevărul: cititul nu mai este doar o pasiune sau un hobby. Cititul este un stil de viață. Și suntem dependenți de cărți. De aventuri, obstacole, capcane și conspirații. De eroi și antagoniști, de personaje care ne smulg din realitate și ne înconjoară de iluzii și mituri, în lumi guvernate de ficțiune, conclave secrete și legi nescrise. De adrenalina unei provocări și de misiunile de recuperare, de luptele dintre Bine și Rău, toate umbrite de un sacrificiu neașteptat sau de sute, poate chiar mii de pagini, ce ne-au îndrumat spre deznodământul îndelung așteptat.
Pe 23 aprilie sărbătorim Ziua Internațională a Cărții cu pașapoarte de lectură.
Stați puțin, nu vă grăbiți! Trebuie să verificăm dacă sunteți eligibili pentru un astfel de pașaport; nu putem avea Neinițiați printre noi. O scurtă verificare, nimic mai mult. Promitem că nu o să fie dureroasă: vrem să vedem dacă sunteți cu adevărat dependenți de cărți.
Simptomele unul bookaholic sunt următoarele:
1. Îi crește pulsul când trece pe lângă o librărie și nu își poate ține sub control dorința de a vedea ultimele noutăți. Sunt șanse de 88% să cumpere cel puțin o carte dacă stă mai mult de 333 de secunde într-o librărie. Dacă este însoțit de un Supraveghetor, timpul de rezistență crește cu până la 36%.
2. Are emoții contradictorii când află că seria sa preferată urmează să fie ecranizată. Când aude cuvintele „filmul/serialul este bazat pe” are un scurt atac de panică.
3. Încearcă să se controleze, însă întotdeauna va observa diferențele dintre ecranizare și materialul-sursă. Bookaholicul se poate transforma într-o bombă cu ceas într-o sală de cinemă. Sunt necesari doi Supraveghetori pentru a evita astfel de neplăceri și un potențial cataclism.
4. Portofelul plânge în fiecare lună, iar cărțile de credit stau ascunse când librăriile online anunță reduceri. Un bookaholic își va menține cu greu entuziasmul și va ceda de fiecare dată impulsului de a face cel puțin o comandă, indiferent cât de mică este. Dacă promoția este însoțită de „transport gratuit”, nimeni și nimic nu-l poate opri pe un bookaholic să confirme comanda.
5. Somnul devine dușmanul invizibil, cel care trebuie să fie învins, indiferent de consecințe. Cearcănele pot să fie ascunse, iar scuzele pot să fie inventate. Poate că ai adormit la ore, cursuri sau la serviciu, însă mai aveai doar 400 de pagini până la final! Apoi ai descoperit că mai este un volum în serie și... ai prins răsăritul! Vezi? Bookaholicii sunt persoane matinale.
6. Când un bookaholic găsește „acea” serie, the one, toți trebuie să o citească. Chiar și Neinițiații. Bookaholicul uită de preferințele literare ale celor din jur, de limite și de reguli: zi de zi, noapte de noapte, va vorbi, visa și recomanda seria-de-suflet, cea care întotdeauna va ocupa un loc special în inima și biblioteca sa.
7. Este un coșmar-ambulant la târgurile de carte. Nu știe dacă să râdă sau să plângă, dacă să își ipotecheze casa sau să facă un împrumut la bancă pentru a-și cumpăra măcar o parte din cărțile pe care și le dorește. Supraveghetorii nu vor avea o zi ușoară și vor căra foarte multe bagaje la întoarcere.
8. Un bookaholic mereu va avea două cărți la el/ea pentru „urgențe”: obligații, small talk, awkward silence. Numărul crește în vacanțe, mai ales dacă știe că va rămâne câteva ore nesupravegheat.
9. Când apare sindromul „cover love”, un bookaholic își va pierde controlul, indiferent de oră sau de locație. Printre cele mai cunoscute reacții reamintim celebrul „aarefrkgfkgfkgfgf” (litere scrise haotic, fără niciun sens), „OMG OMG OMG!” (acronime cu caps lock), puls mare, nevoia de a da share pe toate canalele de Social Media și folosirea unor expresii bizare pentru Neinițiați („am să mor până când apare”, „cum voi supraviețui?”, „nu mai suport tortura”, „vreau ACUM răspunsuri!”, „pot să hibernez până apare?”, etc).
10. Cel mai periculos și greu de explicat: un bookaholic va mirosi cărți. Își va ascunde fața între pagini și va savura mirosul de cerneală, de ceva nou și necitit.
Dacă prezinți cel puțin 7 din cele 10 simptome, te rugăm să îți ridici pașapoartele literare de la Grupul Editorial ART și să petreci alături de noi de Ziua Internațională a Cărții!
Dependența de cărți NU trebuie să fie tratată!
Un text scris de Simona Stoica